Marek Wollner byl hostem Univerzity Palackého: Jako novináři musíme klást politikům nepříjemné otázky

V úterý proběhla v Olomouci druhá přednáška v rámci cyklu Svět médií 21. století, tentokrát s Markem Wollnerem z pořadu Reportéři ČT. Jaké jsou předpoklady k tomu být investigativní novinář a s čím musíte počítat?

Marek Wollner je šéfredaktorem reportážní publicistiky v České televizi. Ve známost vešel díky pořadu Reportéři ČT, který hledá zajímavé kauzy a přináší investigativní reportáže z domova i ze zahraničí.

Host pedagogické fakulty se rozpovídal i o vztahu novinářů a politiků, protože někteří lidé dokonce tvrdí, že novináři jim skáčou do řeči a nedovolí jim říct, co chtějí. „My jsme tady od toho, abychom jako novináři kladli nepříjemné otázky, abychom se dozvěděli něco víc než jen jejich naučené fráze,“ pravil sebevědomě autor i tří knih.

Sál byl kompletně plný.

Jaké předpoklady musí mít investigativní novinář? „Zvídavost, duševní odvahu a čestnost,“ vyjmenoval Wollner základní vlastnosti. „Musíte být připraven i na to, že po vás půjdou a budou o vás říkat ošklivé věci,“ popsal toto specifické zaměření.

Většina debaty byla zaměřená na odpovídaní dotazů, které se týkaly hlavně jeho profese. „Není pro mě myslitelné být v televizi, pokud bych měl vysílat kompromitující reportáže,“ vysvětlil svůj postoj k médiím.

„Když chcete zareagovat na něco, co vás pobavilo, tak se jako veřejnoprávní novinář můžete stát terčem manipulativního článku,“ upozornil obecenstvo nositel ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2015.

Zajímavý byl i dotaz, zda se někdy bojí o své zdraví a zda je nějak chráněný. Podle něho je jeho samotná funkce ochranou, protože je veřejně známá osobnost. „Když jdu o půlnoci z práce, občas se přes rameno ohlédnu,“ dodal s úsměvem.

Přidat komentář